Tort biszkoptowy z kremem budyniowym
2 grudnia 2017
Pokaż wszystko

Tort kokosowy z nasionami Chia

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na zdrowy bezglutenowy tort kokosowy z nasionami Chia. Jest on bardzo prosty w wykonaniu. W torcie użyty jest AGAR do zagęszczenia masy.
AGAR – jest pozyskiwany z morskich wodorostów. Chińczycy i Japończycy  odkryli że agar może być używany jako żelatyna. Dodatkowo jest lepszy od żelatyny, dlatego że nie topnieje tak szybko i ma twardszą teksturę. Ciekawa informacja dla osób, które cenią sobie niskokaloryczne pożywienie – agar w ogóle nie ma kalori. Ma też wiele właściwości leczniczych:
  • korzystnie działa na płuca
  • ma dobroczynny wpływ na wątrobę
  • zmniejsza stany zapalne
  • jest delikatnie przeczyszczający
  • wspomaga trawienie
  • stanowi dobre źródło wapnia i żelaza


Składniki:

  • 1 szklanka nasion Chia
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 litr mleka kokosowego
  • agar
  • biszkopty bezglutenowe
  • olej kokosowy
  • sezonowe owoce lub brzoskwinie z zalewy

Przygotowanie:

  1. Nasiona Chia zalałam szklanką mleka ryżowego i odstawiłam na ok. 1 godzinę do napęcznienia.
  2. Mleko kokosowe zagotowałam i zagęściłam agarem (ilość agaru dodałam według przepisu na opakowaniu), wystudziłam i dodałam napęczniałe nasiona Chia.
  3. Średnią tortownicę wysmarowałam olejem kokosowym i wyłożyłam lekko pokruszonymi bezglutenowymi biszkoptami.
  4. Następnie nalałam stygnące mleko z nasionami Chia.
  5. Całość udekorowałam brzoskwiniami z zalewy i zalałam galaretką agarową z zalewy z owoców.
Na spód tortu zamiast bezglutenowych biszkoptów można dać zagęszczony agarem dżem wiśniowy. Eksperymentuj z ilością agaru tak by wyczuć ile łyżeczek daje efekt galaretki. Czasami zbyt duża ilość agaru daje efekt bardzo twardej galaretki.
Daj znać w komentarzu gdy wypróbujesz przepis 😉
Paulina Kawa Zięba

Dodaj komentarz