Sylwester z jogą śmiechu
6 stycznia 2017
#NoMakeUp Women
8 marca 2017
Pokaż wszystko

Kawa wg pięciu przemian

Kuchnia może sprawić, że jesteśmy szczupli, zadowoleni i szczęśliwi. W Chinach mówi się, ze to co jesz, jest Twoim lekarstwem. Człowiek w Chinach nie idzie do lekarza w momencie gdy jest chory (jeśli idzie do lekarza gdy jest chory to znaczy, że ma złego lekarza, bo lekarz nie uchronił go przed chorobą). W Chinach do lekarza idzie zdrowy człowiek i lekarz ogląda jego ciało np. język, ucho i nadgarstek i po takim dokładnym badaniu daje wskazówki na co dana osoba powinna uważać, które organy ma słabsze i co powinna jeść aby być zdrowym.
Hipokrates, który wierzył, że ciało ludzkie ma zdolność do samoleczenia, mawiał:
„Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” 

Gotowanie według Pięciu Przemian to jedna z wielu metod zastosowania w praktyce chińskiej filozofii przyrody. Dzisiaj chce się podzielić z Wami przepisem na kawę wg pięciu przemian 🙂

Taka gotowana kawa nie zakwasza organizmu. Do takiej kawy nie dodajemy mleka ani śmietanki, bo to utrudnia trawienie.

Składniki:

  • świeżo zmielona kawa
  • cynamon
  • imbir
  • goździki

Przygotowanie:

  1. W naczyniu gotuję około 1 litra wody
  2. Zmniejszam ogień i dodaje 4 łyżki świeżo zmielonej kawy i gotuje przez 2 minuty na małym ogniu
  3.  Dodaje szczyptę cynamonu i gotuje przez 2 minuty na małym ogniu
  4. Dodaje szczyptę imbiru oraz 2 goździki i gotuję przez 2 minuty na małym ogniu i gotowe 🙂

Tak przygotowana kawa będzie oczyszczała organizm.

Jest jeszcze wersja rozszerzona:

Składniki:

  • świeżo zmielona kawa
  • cynamon
  • imbir
  • goździki
  • pomarańcza lub mandarynka
  • miód lub cukier trzcinowy

Przygotowanie:

  1. W naczyniu gotuję około 1 litra wody
  2. Zmniejszam ogień i dodaje 4 łyżki świeżo zmielonej kawy i gotuje przez 2 minuty na małym ogniu
  3.  Dodaje szczyptę cynamonu i gotuje przez 2 minuty na małym ogniu
  4. Dodaje szczyptę imbiru oraz 2 goździki i gotuję przez 2 minuty na małym ogniu
  5. Dodaje kawałek pomarańczy lub mandarynki i gotuje przez 2 minuty na małym ogniu
  6. Dodaje trochę wody i całość gotuje kilka minut
  7. Odstawiam na chwilę i dodaje trochę miodu lub cukru trzcinowego (można też dodać trochę cynamonu lub rodzynek)

Taka kawa rozprowadza energię równomiernie wszędzie, balansuje i odżywia.

Czekam na komentarze czy smakowało 🙂 A poniżej zdjęcia z plantacji przypraw na Goa. Była też i #kawa

Dodaj komentarz