curry z botwiną
Curry z botwiną i ciecerzycą
1 czerwca 2022
Pokaż wszystko

Kaszotto gryczane z botwiną

kaszotto z botwiną

Lubisz botwinkę? Co z niej przygotowujesz? W piątek dzieliłam się przepisami na dania z botwinką w programie Pytanie na śniadanie. Sezon na botwinkę w pełni! Więc warto korzystać!

Poniżej zostawiam Wam przepis na curry z botwiną i ciecierzycą a na blogu znajdziecie też przepis na pesto z botwiny oraz na curry z botwiną i ciecierzycą.

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100g kaszy gryczanej
  • 400 g bulionu warzywnego lub wody
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sól
  • pieprz

DO PODANIA: świeża kolendra lub natka pietruszki, orzechy włoskie lub inne ulubione orzechy

Przygotowanie:

  1. Botwinę myjemy. Buraczki kroimy w bardzo drobną kostkę, łodygi i liście kroimy na małe kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozpuszczamy olej kokosowy. Gdy warzywa trochę się podsmażą, dorzucamy kaszę gryczaną i prażymy całość przez mniej więcej minutę.
  3. Do prażącej się kaszy wlewamy stopniowo ciepły bulion (lub wodę). Wrzucamy pokrojone buraczki i zalewamy kolejną porcją bulionu. Dusimy całość pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy kolejną porcję płynu – cały czas mieszamy, by kasza się nie przypaliła.
  4. Po dodaniu ostatniej części bulionu do kaszy dorzucamy pokrojone liście i łodygi botwiny, wyciskamy sok z pomarańczy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Kiedy kasza będzie już miękka, danie jest gotowe. Gotowe kaszotto posypujemy natką pietruszki i kawałkami orzechów włoskich. Kaszotto najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu.

Smacznego!

paulina kawa zięba pytanie na śniadanie

Dodaj komentarz