Lubisz botwinkę? Co z niej przygotowujesz? W piątek dzieliłam się przepisami na dania z botwinką w programie Pytanie na śniadanie. Sezon na botwinkę w pełni! Więc warto korzystać!
DO PODANIA: świeża kolendra lub natka pietruszki, orzechy włoskie lub inne ulubione orzechy
Przygotowanie:
Botwinę myjemy. Buraczki kroimy w bardzo drobną kostkę, łodygi i liście kroimy na małe kawałki.
Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozpuszczamy olej kokosowy. Gdy warzywa trochę się podsmażą, dorzucamy kaszę gryczaną i prażymy całość przez mniej więcej minutę.
Do prażącej się kaszy wlewamy stopniowo ciepły bulion (lub wodę). Wrzucamy pokrojone buraczki i zalewamy kolejną porcją bulionu. Dusimy całość pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy kolejną porcję płynu – cały czas mieszamy, by kasza się nie przypaliła.
Po dodaniu ostatniej części bulionu do kaszy dorzucamy pokrojone liście i łodygi botwiny, wyciskamy sok z pomarańczy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy kasza będzie już miękka, danie jest gotowe. Gotowe kaszotto posypujemy natką pietruszki i kawałkami orzechów włoskich. Kaszotto najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu.