Lubisz botwinkę? Co z niej przygotowujesz? W piątek dzieliłam się przepisami na dania z botwinką w programie Pytanie na śniadanie. Sezon na botwinkę w pełni! Więc warto korzystać!
Poniżej zostawiam Wam przepis na curry z botwiną i ciecierzycą a na blogu znajdziecie też przepis na pesto z botwiny oraz na kaszotto gryczane z botwiną.
Składniki:
1 pęczek botwiny
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka pasty curry
2 centymetrowy kawałek imbiru
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka curry
400 ml mleczka kokosowego
Szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz
DO PODANIA: świeża natka pietruszki lub kolendra, ugotowany ryż
Przygotowanie:
Botwinę myjemy. Buraczki kroimy w kostkę, łodygi i liście siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Imbir obieramy i drobno kroimy.
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę. Dodajemy czosnek, imbir i pastę curry – cały czas mieszamy. Dorzucamy botwinę i przyprawę curry. Przesmażamy jeszcze przez 5 minut. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i bulion. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, nieustannie mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe curry podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki.