Lubisz botwinkę? Co z niej przygotowujesz? W piątek dzieliłam się przepisami na dania z botwinką w programie Pytanie na śniadanie. Sezon na botwinkę w pełni! Więc warto korzystać!
Poniżej zostawiam Wam przepis na pesto z botwiny a na blogu znajdziecie też przepis na curry z botwiną i ciecierzycą oraz na kaszotto gryczane z botwiną.
Składniki:
1 pęczek botwiny bez buraczków
4 łyżki nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki płatków drożdżowych
80 ml oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Botwinę myjemy, dobrze osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Słonecznik prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Botwinę, słonecznik i czosnek wrzucamy do blendera. Dodajemy płatki drożdżowe, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do uzyskania gładkiego pesto. Jeśli pesto okaże się zbyt gęste, dolewamy oliwy. Gotowe!