Domowe SPA
26 września 2020
curry z botwiną
Curry z botwiną i ciecerzycą
1 czerwca 2022
Pokaż wszystko

Pesto z botwiny

pesto z botwiny

Lubisz botwinkę? Co z niej przygotowujesz? W piątek dzieliłam się przepisami na dania z botwinką w programie Pytanie na śniadanie. Sezon na botwinkę w pełni! Więc warto korzystać!

Poniżej zostawiam Wam przepis na pesto z botwiny a na blogu znajdziecie też przepis na curry z botwiną i ciecierzycą oraz na kaszotto gryczane z botwiną.

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny bez buraczków 
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 80 ml oliwy 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Botwinę myjemy, dobrze osuszamy i kroimy na małe kawałki.
  2. Słonecznik prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  3. Botwinę, słonecznik i czosnek wrzucamy do blendera. Dodajemy płatki drożdżowe, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do uzyskania gładkiego pesto. Jeśli pesto okaże się zbyt gęste, dolewamy oliwy. Gotowe!

Pesto możemy przechowywać do około 7 dni. 

Dodaj komentarz