W dzisiejszym wpisie chciałbym podzielić się przepisem na wyjątkowy pasztet z fasoli. Ten roślinny pasztet jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych pasztetów mięsnych, a zarazem bogatym źródłem białka roślinnego. Nie tylko smakuje wybornie, ale również sprawia, że nasze danie jest zdrowsze i bardziej ekologiczne. Gotowi na odkrywanie nowych smaków? Przejdźmy do przepisu!
Składniki na formę 21cm:
• 3 średnie cebule
• 6 goździków
• 3 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka rozmarynu
• 3 szkl. ugotowanej fasoli (500g)
• ½ szkl. ziaren słonecznika
• 3 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka musztardy
• sól, pieprz
1. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na głębokiej patelni razem z liśćmi laurowymi, zielem ang. i goździkami przez ok. 15 minut, aż się zezłoci. Następnie wyjmuje przyprawy.
2. Cebulke wrzucam do głębokiej miski, dodaje przyprawy, fasolę, musztardę i sos sojowy. Doprawiam pieprzem i solą. Blenduje całość.
3. Przekładam całość do formy z papierem do pieczenia i piekę przez ok. 40 minut w 180 stopniach aż pasztet zacznie się rumienić.
4. Po upieczeniu czekam aż ostygnie w formie.
Do pasztetu idealnie pasuje żurawina lub kiszone ogórki z chrzanem.