Pierwsze spotkanie Klubu Świadomego Życia
25 sierpnia 2016
Trufle daktylowe
28 sierpnia 2016
Pokaż wszystko

Trufle daktylowo – migdałowe

Dzisiejsze trufle składają się tylko z dwóch składników: daktyli i migdałów. Daktyle są źródłem magnezu, potasu, fosforu, witamin z grupy B oraz witaminy A. Wspomagają pracę naszych jelit oraz pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dodatkowo mają dużo błonnika i antyoksydantów. Ze względu na to, że zawierają cukry proste są polecane jako przekąska po wysiłku fizycznym. Są doskonałym źródłem energii, więc gdy przychodzi zmęczenie warto sięgnąć po kilka daktyli 🙂

Składniki:

  • szklanka daktyli
  • szklanka migdałów
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Migdały zalewamy gorącą wodą, żeby można je było obrać ze skórki
  2. Daktyle blendujemy, następnie dodajemy zmiksowane (lub posiekane) płatki migdałowe
  3. Migdały moczone 15-20 minut w gorącej wodzie obieramy ze skórki, siekamy na małe kawałki i ugniatamy je z naszym ciastem
  4. Formujemy kuleczki
  5. Możemy je również obtoczyć w pokruszonych migdałach
  6. Gotowe do zjedzenia (można na ok. schować do lodówki by masa stwardniała)

 

liferoots fit przepisy (4)

Dodaj komentarz