Zdrowe słodycze, zrobione w domu, bez dodatku białego cukru i niezdrowych tłuszczów, mogą być naprawdę pyszne! O wiele lepsze od tych sklepowych, a przy okazji bardzo zdrowe. Dzisiaj pokaże Wam trufle z orzechów, daktyli, masła orzechowego i siemienia lnianego. Czy znacie jakiś lepszy sposób na regularne jedzenie orzechów? Spróbujcie, warto robić swoje własne słodycze – domowe, zdrowe, pyszne 🙂
Składniki:
- szklanka orzechów (dzisiaj wykorzystałam włoskie, ale mogą to być dowolne orzechy)
- szklanka daktyli
- 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2-3 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
- Daktyle wcześniej moczymy około godziny, następnie blendujemy je
- Do tej masy dodajemy masło orzechowe, siemię lniane i część odłożonych orzechów i mieszamy wszystko razem
- Gdy masa jest zbyt rzadka to dodajemy więcej orzechów lub siemienia lnianego
- Nie potrzebujemy trzymać się proporcji, ważne by masa dobrze się kleiła
- Formujemy kuleczki i możemy je obtoczyć w pozostałych orzechach (lub kakao, wiórkach kokosowych)
- Możemy zjeść od razu lub schować na godzinę do lodówki, by masa stwardniała