Trufle daktylowo – migdałowe
27 sierpnia 2016
Koktajl jagodowy
1 września 2016
Pokaż wszystko

Trufle daktylowe

Zdrowe słodycze, zrobione w domu, bez dodatku białego cukru i niezdrowych tłuszczów, mogą być naprawdę pyszne! O wiele lepsze od tych sklepowych, a przy okazji bardzo zdrowe. Dzisiaj pokaże Wam trufle z orzechów, daktyli, masła orzechowego i siemienia lnianego. Czy znacie jakiś lepszy sposób na regularne jedzenie orzechów?  Spróbujcie, warto robić swoje własne słodycze – domowe, zdrowe, pyszne 🙂

Składniki:

  • szklanka orzechów (dzisiaj wykorzystałam włoskie, ale mogą to być dowolne orzechy)
  • szklanka daktyli
  • 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. Daktyle wcześniej moczymy około godziny, następnie blendujemy je
  2. Do tej masy dodajemy masło orzechowe, siemię lniane i część odłożonych orzechów i mieszamy wszystko razem
  3. Gdy masa jest zbyt rzadka to dodajemy więcej orzechów lub siemienia lnianego
  4. Nie potrzebujemy trzymać się proporcji, ważne by masa dobrze się kleiła
  5. Formujemy kuleczki i możemy je obtoczyć w pozostałych orzechach (lub kakao, wiórkach kokosowych)
  6. Możemy zjeść od razu lub schować na godzinę do lodówki, by masa stwardniała

 

liferoots fit przepisy (3) liferoots fit przepisy (1)

Dodaj komentarz