Domowy chrzan może być bazą dla sosów, kremów, zup, past kanapkowych i syropów. Najlepszy chrzan to ten domowy utarty na świeżo. Ostatnio w Pytanie na śniadanie dzieliłam się przepisem na syrop chrzanowy.
Były też przepisy na kolorowe pasty chrzanowe od @onaciaglegotuje. Wrzucam przepisy na końcu.Chrzan jest naturalnym antybiotykiem.
Chrzan naprawdę potrafi bardzo wiele, między innymi:
• zapobiega i łagodzi objawy wszelkich infekcji,
• wzmacnia odporność organizmu,
• niszczy wolne rodniki,
• pomaga w przeziębieniach, zwalcza katar, leczy zapalenie zatok,
• wspomaga leczenie zapalenia płuc i oskrzeli,
• wspomaga leczenie kaszlu jako lek wykrztuśny oraz leczenie astmy,
• wspomaga leczenie anemii,• poprawia przemianę materii oraz odchudza,
• rozrzedza krew i poprawia jej krążenie,
• obniża cholesterol,• usprawnia pracę wątroby i wspomaga nerki,
• odkwasza organizm,
• oczyszcza z toksyn,
• zapobiega zaparciom,
• łagodzi bóle reumatyczne i stany zapalne korzonków,
• odkaża jamę ustną i dziąsła, oraz zapobiega krwawieniu dziąseł i paradontozie,
• przeciwdziała szkorbutowi,• leczy ropiejące trudno gojące rany i wrzody,
• wspomaga leczenie zapalenia uszu
Jecie chrzan na co dzień czy tylko od święta?
Syrop chrzanowy:
200 g świeżo startego chrzanu
1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody
200 g miodu lipowego, akacjowego lub innego
4 łyżki soku z cytryny
Do mocnego miksera wrzucam obrany i pokrojony na kawałki chrzan, zalewam go wodą, dodaję miód i sok z cytryny, a następnie wszystko razem miksuję. Odstawiam pod przykryciem na 1 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie na misce układam sitko, na nim układam złożoną gazę, całość mikstury wylewam, odciskam, wykręcam. Syrop przelewam do słoiczka.Dawkowanie: uwaga, syrop jest ostry, należ pić rozcieńczony i nigdy nie używać na pusty żołądek!dorośli – 1 łyżka 3-4 razy dziennie z ciepłą przegotowaną wodądzieci – 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie, również z ciepłą wodą
Chrzan:
Korzeń chrzanu 3 łodygi,
ok 400 gSzklanka wody
Sok z całej cytryny
Szczypta soli
Ścieram na najmniejszych oczkach, albo mocny blender, przystawka malakser.Jeśli chce na słodko dodaje jabłko, gruszkę, albo janginizowaną żurawinę. Jeśli chce zieloną wersje dodaje szpinak. Blenduje razem.