pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli
21 grudnia 2022
warsztaty kulinarne zdrowe slodycze
Warsztaty kulinarne – Zdrowe słodycze
4 marca 2023
Pokaż wszystko

Chrzan na zdrowie! 

pytanie na sniadanie kawa zięba

Domowy chrzan może być bazą dla sosów, kremów, zup, past kanapkowych i syropów. Najlepszy chrzan to ten domowy utarty na świeżo. Ostatnio w Pytanie na śniadanie dzieliłam się przepisem na syrop chrzanowy.

Były też przepisy na kolorowe pasty chrzanowe od @onaciaglegotuje. Wrzucam przepisy na końcu.👉Chrzan jest naturalnym antybiotykiem.

Chrzan naprawdę potrafi bardzo wiele, między innymi:

• zapobiega i łagodzi objawy wszelkich infekcji,

• wzmacnia odporność organizmu,

• niszczy wolne rodniki,

• pomaga w przeziębieniach, zwalcza katar, leczy zapalenie zatok,

• wspomaga leczenie zapalenia płuc i oskrzeli,

• wspomaga leczenie kaszlu jako lek wykrztuśny oraz leczenie astmy,

• wspomaga leczenie anemii,• poprawia przemianę materii oraz odchudza,

• rozrzedza krew i poprawia jej krążenie,

• obniża cholesterol,• usprawnia pracę wątroby i wspomaga nerki,

• odkwasza organizm,

• oczyszcza z toksyn,

• zapobiega zaparciom,

• łagodzi bóle reumatyczne i stany zapalne korzonków,

• odkaża jamę ustną i dziąsła, oraz zapobiega krwawieniu dziąseł i paradontozie,

• przeciwdziała szkorbutowi,• leczy ropiejące trudno gojące rany i wrzody,

• wspomaga leczenie zapalenia uszu

Jecie chrzan na co dzień czy tylko od święta? 😃

▫️Syrop chrzanowy:

200 g świeżo startego chrzanu

1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody

200 g miodu lipowego, akacjowego lub innego

4 łyżki soku z cytryny

Do mocnego miksera wrzucam obrany i pokrojony na kawałki chrzan, zalewam go wodą, dodaję miód i sok z cytryny, a następnie wszystko razem miksuję. Odstawiam pod przykryciem na 1 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie na misce układam sitko, na nim układam złożoną gazę, całość mikstury wylewam, odciskam, wykręcam. Syrop przelewam do słoiczka.Dawkowanie: uwaga, syrop jest ostry, należ pić rozcieńczony i nigdy nie używać na pusty żołądek!dorośli – 1 łyżka 3-4 razy dziennie z ciepłą przegotowaną wodądzieci – 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie, również z ciepłą wodą▫️

Chrzan:

Korzeń chrzanu 3 łodygi,

ok 400 gSzklanka wody

Sok z całej cytryny

Szczypta soli

Ścieram na najmniejszych oczkach, albo mocny blender, przystawka malakser.Jeśli chce na słodko dodaje jabłko, gruszkę, albo janginizowaną żurawinę. Jeśli chce zieloną wersje dodaje szpinak. Blenduje razem.✨

paulina kawa zieba pytanie na sniadanie

Dodaj komentarz