Poniżej propozycja na prawdziwe czekoladowe ciastka bez jajek, mąki pszennej, masła ani margaryny! Jak dla mnie smakują rewelacyjnie 😉
Składniki:
- 1 i pół szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 100 ml wody lub mleka roślinnego
- 3 łyżki kakao
- migdały, czekolada gorzka lub nerkowce do wyboru
Przygotowanie:
- Ugotowaną fasolę i kakao wrzuć do dużej miski i zmiksuj na gładką masę
- Dodaj masło orzechowe, siemię lniane, mleko roślinne i ponownie zmiksuj, odstaw ciasto na 10 minut, by siemię lniane wchłonęło mleko
- Następnie dodaj posiekane kawałki swoich ulubionych bakalii
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, a na blasze do pieczenia wyłożonej papierem nakładaj dużą łyżką ciastka
- Ciastka powinny piec się około 20-30 minut