Prosto Zdrowo Naturalnie – konferencja i warsztaty
22 marca 2018
Warsztaty Kulinarne podczas Festiwalu Wędrowca
29 lipca 2018
Pokaż wszystko

Ciasto czekoladowe z bananem

Ciasta czekoladowe są dobre prawie na każdą okazje. Przedstawiam wam kolejny przepis. Na wierzchu ciasta możemy dodać zamiast banana truskawki lub inne owoce.

Składniki:

  • 60 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g oleju kokosowego
  • 200 g ksylitolu (lub innego słodzika)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 banan

Przygotowanie:

1. W garnku rozpuszczamy czekoladę razem z olejem kokosowym i ksylitolem.
2. Do osobnej miski wrzucamy mąki oraz sodę. W kolejnej misce ubijamy białko i dodajemy do rozpuszczonej czekolady i następnie dodajemy żółtka jaja. Całość mieszamy.
3. Wszystkie składniki mieszamy, a na końcu dodajemy banana pokrojonego w plasterki na wierzchu ciasta.
4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-45 minut (do momentu aż ciasto lekko wyrośnie)
  1. Ja użyłam podłużnej foremki o wymiarach 35×11.5

 

Daj znać w komentarzu gdy wypróbujesz przepis 😉
Paulina Kawa Zięba

Dodaj komentarz