Indie z miłością i śmiechem przy czaju w Rzeszowie!
30 maja 2017Gimnastyka Śmiechu z Martą Niewczas
23 września 2017
Ciasta czekoladowe są dobre prawie na każdą okazje. Przedstawiam wam kolejny przepis. Na wierzchu ciasta możemy dodać zamiast banana truskawki lub inne owoce.
Składniki:
-
60 g mąki ryżowej
-
40 g mąki kukurydzianej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
3 jajka
-
200 g gorzkiej czekolady
-
100 g oleju kokosowego
-
200 g ksylitolu (lub innego słodzika)
-
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 banan
Przygotowanie:
1. W garnku rozpuszczamy czekoladę razem z olejem kokosowym i ksylitolem.
2. Do osobnej miski wrzucamy mąki oraz sodę. W kolejnej misce ubijamy białko i dodajemy do rozpuszczonej czekolady i następnie dodajemy żółtka jaja. Całość mieszamy.
3. Wszystkie składniki mieszamy, a na końcu dodajemy banana pokrojonego w plasterki na wierzchu ciasta.
4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-45 minut (do momentu aż ciasto lekko wyrośnie)
-
Ja użyłam podłużnej foremki o wymiarach 35×11.5
Daj znać w komentarzu gdy wypróbujesz przepis 😉
Paulina Kawa Zięba