Oto przepis na moje ulubione czerwone naleśniki z dodatkiem soku z buraka! Te kolorowe i smaczne naleśniki są nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale również pełne zdrowych składników. Są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako deser. Gotowi na przygotowanie tego pysznego dania? Zaczynamy!
Składniki na ciasto:
0,5 szklanki soku z czerwonego buraka (najlepiej swieżego)
0,5 szklanki mleka roślinnego
1 szklanka mąki orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych
2 jajka
1 łyżka oleju
1. Blendujemy lub mieszamy dokładnie składniki na jednolitą masę.
2. Ciasto nakładamy porcjami na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem. Smażymy chwilę z obu stron.
3. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi – u nas były to: masło orzechowe i pistacjowe, domowy dżem śliwkowy, owoce świeże i liofilizowane, syrop daktylowy, płatki i wiórki kokosowe.
Smacznego
Naleśniki piękny kolor zawdzięczają naturze, a to jest coś, co lubię w kuchni najbardziej – zdrową, naturalną żywność bez sztucznych barwników i wysoko przetworzonych produktów.
Wkrótce kolejne inspiracje na wprowadzenie kolorów w codziennych posiłkach
Zaglądnij na mój instagram @kawawpodrozy