czerwone nalesniki
Czerwone naleśniki
24 marca 2023
Sri Lanka z dziećmi – jak zaplanować rodzinną podróż?
5 kwietnia 2023
Pokaż wszystko

Węgierkowe szaleństwo – śliwki w wersji na słodko i wytrawnie? Co wybierasz?

pytanie na śniadanie paulina kawa-zięba

W programie Pytanie na śniadanie dzieliłam się przepisami na: jagielnik z musem z pieczonej śliwki, pralinki ze śliwką, wegański smalec, racuchy ze śliwkami, tofu w sosie śliwkowym. 😋
⭐️ Zostawiam Wam dziś przepis na tofu w sosie śliwkowym. Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy tofu to jest przepis od którego możecie zacząć. ☺️
Składniki:
🔹 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego
🔹 3 łyżki mąki ziemniaczanej
🔹 sól i pieprz
🔹 olej do smażenia
🔹 3 łyżki sosu sojowego
🔹 2 łyżki powideł śliwkowych
🔹 1 łyżka syropu z agawy lub innego
🔹 2 łyżeczki musztardy
🔹 2 ząbki czosnku, starte
🔹 1/4 łyżeczki majeranku
🔹 1/4 łyżeczki kolendry, mielonej
🔹 1/4 łyżeczki kminku, mielonego

Przygotowanie:

  1. Tofu pokroiłam w grube wagoniki, włożyłam do dużej miski. Wsypałam mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz i obtoczyłam tofu w mące.
  2. Rozgrzałam olej na patelni.
  3. Na gorący olej delikatnie wykładałam opanierowane wagoniki tofu i smażyłam przez 4 – 5 minut z jednej strony, do momentu, aż panierka będzie miała ciepły odcień i będzie krucha. Wtedy obracałam i smażyłam tak samo z drugiej strony.
  4. W międzyczasie przygotowałam talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i zrobiłam sos. Do szklanki wrzuciłam wszystkie składniki sosu i porządnie wymieszałam.
  5. Usmażone tofu odkładałam na chwilę na papierowy ręcznik. Do małej, czystej patelni wlałam sos i podgrzałam, a następnie dodałam tofu. Mieszałam, aż całe było pokryte sosem. Gotowe!
    Takie tofu można na przykład podać z ziemniaczkami i surówką. Jest pycha! 🤗

Dajcie znać jak spróbujecie. 🥰

Dziękuję za ponowne zaproszenie!! Ogromnie się cieszę że mogę dzielić się przepisami i inspirować do zdrowego gotowania. 🥰🙏

Dodaj komentarz