paulina kawa zieba
Dzień Szczęścia na Podkarpaciu
27 marca 2019
Pokaż wszystko

Przetwory z pomysłem

przetwory z pomyslem
W moje ręce trafiła książka autorstwa @p.machalek „Przetwory z pomysłem”@wydawnictwoznakpl 😌 Mam to szczęście, że moja mama i moja babcia przetworów od zawsze robiły dużo, więc ja w tym temacie byłam wycofana. Czekałam na gotowe 😋 Ta książka pomogła mi rozwinąć swoją przygodę ze słoikami i myślę że to dopiero początek długiej podróży z przetworami. Radość z otworzenia w zimie słoika własnoręcznie zrobionego jest niesamowita! Moja mama ma oczywiście swoje sprawdzone receptury, ale tak jak ja lubi też eksperymentować i szukać nowych inspiracji. W tym roku obydwie eksperymentujemy! A w książce znajdziecie pomysły na oryginalne dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty itd. oraz mnóstwo cennych wskazówek technicznych.
W książce są pokazane różne alternatywy na przetwory. Tradycja miesza się z nowoczesnością. W tym roku testowałam między innymi przepis na dżem z truskawek bez cukru. Jest to robienie dżemu JANGINIZOWANEGO, czyli przetworzenie truskawek z solą. Janginizacja to metoda zapożyczona z kuchni makrobiotycznej. Polega ona na tym, że dusimy owoce we własnym soku. Zasada jest tylko jedna – szczypta soli na 1 kg owoców. W ten sposób możemy przetwarzać wszystko.
Bardzo lubię domowe przetwory 😋 A ty? 😌

Dodaj komentarz