przetwory z pomyslem
Przetwory z pomysłem
3 lipca 2019
Pokaż wszystko

Chlebek bananowy bezglutenowy

Chlebek bananowy jest dość popularny 😋 Dziś chce się podzielić swoim przepisem na wersję bezglutenową z mąki jaglanej 🍌🤗 Mąka jaglana nadaje mu charakterystyczny orzechowy posmak 💕

Składniki:
🍌1,5 szklanki mąki jaglanej
🍌3 banany (najlepiej dojrzałe z brązowymi kropkami)
🍌2 jajka
🍌2 łyżki oleju (ja użyłam kokosowego)
🍌3 łyżki wybranego słodzidła (może być ksylitol, erytrytol)
🍌szczypta soli
🍌1 łyżka proszku do pieczenia
🍌garść ulubionych orzechów
🍌kilka kostek gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Banany rozgniotłam widelcem (można użyć też blendera ręcznego). Następnie dodałam olej, jajka i slodzidło i wymieszałam.
2. W drugiej misce wymieszałam suche składniki (mąke, proszek do pieczenia, sól).
3. Całość potem łącze i mieszam za pomocą łyżki. Na koniec dodaje orzechy i czekoladę i mieszam. Ciasto wylewam na formy (keksówki) wyłożonej papierem i natłuszczonej. Piekę ok 40-50 minut w 180 stopniach. Jest pycha 😋💛🍌

Robiliście już taki chlebek? Co najczęściej dodajecie do chlebka bananowego? 😌

 

Dodaj komentarz