Tort biszkoptowy z kremem budyniowym
2 grudnia 2017Polko! Bądź zdrowsza! 3
15 marca 2018
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na zdrowy bezglutenowy tort kokosowy z nasionami Chia. Jest on bardzo prosty w wykonaniu. W torcie użyty jest AGAR do zagęszczenia masy.
AGAR – jest pozyskiwany z morskich wodorostów. Chińczycy i Japończycy odkryli że agar może być używany jako żelatyna. Dodatkowo jest lepszy od żelatyny, dlatego że nie topnieje tak szybko i ma twardszą teksturę. Ciekawa informacja dla osób, które cenią sobie niskokaloryczne pożywienie – agar w ogóle nie ma kalori. Ma też wiele właściwości leczniczych:
-
korzystnie działa na płuca
-
ma dobroczynny wpływ na wątrobę
-
zmniejsza stany zapalne
-
jest delikatnie przeczyszczający
-
wspomaga trawienie
-
stanowi dobre źródło wapnia i żelaza
Składniki:
-
1 szklanka nasion Chia
-
1 szklanka mleka ryżowego
-
1 litr mleka kokosowego
-
agar
-
biszkopty bezglutenowe
-
olej kokosowy
-
sezonowe owoce lub brzoskwinie z zalewy
Przygotowanie:
-
Nasiona Chia zalałam szklanką mleka ryżowego i odstawiłam na ok. 1 godzinę do napęcznienia.
-
Mleko kokosowe zagotowałam i zagęściłam agarem (ilość agaru dodałam według przepisu na opakowaniu), wystudziłam i dodałam napęczniałe nasiona Chia.
-
Średnią tortownicę wysmarowałam olejem kokosowym i wyłożyłam lekko pokruszonymi bezglutenowymi biszkoptami.
-
Następnie nalałam stygnące mleko z nasionami Chia.
-
Całość udekorowałam brzoskwiniami z zalewy i zalałam galaretką agarową z zalewy z owoców.
Na spód tortu zamiast bezglutenowych biszkoptów można dać zagęszczony agarem dżem wiśniowy. Eksperymentuj z ilością agaru tak by wyczuć ile łyżeczek daje efekt galaretki. Czasami zbyt duża ilość agaru daje efekt bardzo twardej galaretki.
Daj znać w komentarzu gdy wypróbujesz przepis 😉
Paulina Kawa Zięba