Ten pierwszy raz
7 listopada 2017Tort kokosowy z nasionami Chia
7 grudnia 2017
W listopadzie wzięłam udział w Szkole Gotowania Bożeny Schleicher. Poznałam szerzej program zdrowienia w chorobie nowotworowej w oparciu o dietę makrobiotyczną. Gotowaliśmy głównie propozycje potraw na okres jesień – zima oraz propozycje świąteczne. A na świątecznym stole często pojawiają się słodkości. Ciężko jest nam całkowicie z nich zrezygnować. Dzielę się z Tobą jedną z moich propozycji na zdrowy tort, który może pojawić się na świątecznym stole 🙂
Składniki na biszkopt:
-
3/4 szklanki mąki orkiszowej 650
-
3/4 skrobi kukurydzianej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
sól
-
skórka z cytryny
-
3 żółtka
-
1/2 szklanki ksylitolu
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
4 łyżki wody mineralnej
-
piania z trzech białek
Składniki na krem budyniowy:
-
1/2 litra mleka ryżowego waniliowego (może być też inne mleko roślinne)
-
laska wanilii
-
6 łyżek skrobi kukurydzianej
-
2 łyżki agaru
-
250 g masła
-
opcjonalnie 2 łyżki rumu
-
opcjonalnie ksylitol
Przygotowanie:
-
Mąkę przesiałam, wymieszałam z proszkiem do pieczenia, dodałam sól i skórkę z cytryny.
-
Żółtka utarłam z ksylitolem, dodałam sok z cytryny i wodę.
-
Następnie dodawałam mąkę i na koniec wymieszałam z ubitym białkiem.
-
Biszkopt upiekłam w nagrzanym piekarniku do 160-180 stopni i odstawiłam by wystygł.
-
Teraz czas na masę budyniową. Mleko zagotowałam i pomału dodałam resztę składników.
-
Całość mieszałam aż do uzyskania gładkiej masy budyniowej.
-
Na koniec utarłam masło z 2 łyżkami rumu i wymieszałam z wystudzonym budyniem.
-
Po upieczeniu i wystygnięciu biszkoptu ścięłam wierzch z góry, a odciętą część pokruszyłam i skropiłam mlekiem migdałowym (można też skropić alkoholem).
-
Ciasto przekroiłam na 2 krążki i ponczowałam (czyli nasączałam) alkoholem (można też nasączać sokiem lub mlekiem roślinnym).
-
1/3 kremu budyniowego połączyłam z pokruszonym ciastem i posmarowałam pierwszy krążek.
-
Pozostałą część masy posmarowałam wierz drugiego krążka i boki tortu. Całość obsypałam wiórkami kokosowymi.
Taki tort można udekorować malinami lub innymi owocami. Można też upiec dwa biszkopty i zrobić wyższy tort.
Daj znać w komentarzu gdy wypróbujesz przepis 😉
A może chcesz więcej przepisów za zdrowe słodkości?
Paulina Kawa Zięba
