Ten pierwszy raz
7 listopada 2017
Tort kokosowy z nasionami Chia
7 grudnia 2017
Pokaż wszystko

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym

W listopadzie wzięłam udział w Szkole Gotowania Bożeny Schleicher. Poznałam szerzej program zdrowienia w chorobie nowotworowej w oparciu o dietę makrobiotyczną. Gotowaliśmy głównie propozycje potraw na okres jesień – zima oraz propozycje świąteczne. A na świątecznym stole często pojawiają się słodkości. Ciężko jest nam całkowicie z nich zrezygnować. Dzielę się z Tobą jedną z moich propozycji na zdrowy tort, który może pojawić się na świątecznym stole 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej 650
  • 3/4 skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • skórka z cytryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki wody mineralnej
  • piania z trzech białek

Składniki na krem budyniowy:

  • 1/2 litra mleka ryżowego waniliowego (może być też inne mleko roślinne)
  • laska wanilii
  • 6 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki agaru
  • 250 g masła
  • opcjonalnie 2 łyżki rumu
  • opcjonalnie ksylitol

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiałam, wymieszałam z proszkiem do pieczenia, dodałam sól i skórkę z cytryny.
  2. Żółtka utarłam z ksylitolem, dodałam sok z cytryny i wodę.
  3. Następnie dodawałam mąkę i na koniec wymieszałam z ubitym białkiem.
  4. Biszkopt upiekłam w nagrzanym piekarniku do 160-180 stopni i odstawiłam by wystygł.
  5. Teraz czas na masę budyniową. Mleko zagotowałam i pomału dodałam resztę składników.
  6. Całość mieszałam aż do uzyskania gładkiej masy budyniowej.
  7. Na koniec utarłam masło z 2 łyżkami rumu i wymieszałam z wystudzonym budyniem.
  8. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkoptu ścięłam wierzch z góry, a odciętą część pokruszyłam i skropiłam mlekiem migdałowym (można też skropić alkoholem).
  9. Ciasto przekroiłam na 2 krążki i ponczowałam (czyli nasączałam) alkoholem (można też nasączać sokiem lub mlekiem roślinnym).
  10. 1/3 kremu budyniowego połączyłam z pokruszonym ciastem i posmarowałam pierwszy krążek.
  11. Pozostałą część masy posmarowałam wierz drugiego krążka i boki tortu. Całość obsypałam wiórkami kokosowymi.
Taki tort można udekorować malinami lub innymi owocami. Można też upiec dwa biszkopty i zrobić wyższy tort.

 

Daj znać w komentarzu gdy wypróbujesz przepis 😉
A może chcesz więcej przepisów za zdrowe słodkości?
Paulina Kawa Zięba

Dodaj komentarz