Lubię proste przepisy, ponieważ prowadzę aktywny styl życia i często mam mało czasu na przygotowanie obiadu. Mimo wszystko zawsze staram się trochę tego czasu wygospodarować, bo mało restauracji jest w stanie zastąpić domowy obiad. W domu to my decydujemy co ląduje w garnku.
Jesień przyniosła nam dynię! Dzisiaj wykorzystałam ją do zupy krem. Dodałam jeszcze kilka innych warzyw i przyprawy rozgrzewające. Zupa wyszła pyszna i zniknęła bardzo szybko 😉
Dynia jest bogata w beta-karoten i jest niskokaloryczna. Dodatkowo ma dużo fosforu, potasu, wapnia i witamin z grupy B. Pamiętaj, że działa odkwaszająco na organizm! A pestki dyni to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów 😉
Do wszystkich zup dodaje dużą ilość przypraw i ziół. W tym aspekcie możesz eksperymentować. Zacząć od dodawania swoich ulubionych przypraw 😉
Składniki:
- 1-2 kg kawałek dyni
- 300 g ziemniaków obranych ze skórki
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- sól według uznania
- pieprzu cayenne
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
Przygotowanie:
- Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Dynię obieram ze skórki, wyjmuję pestki i tnę na mniejsze kawałki. Dynię piekę w piekarniku przez ok 35- 45 minut, do momentu aż dynia stanie się miękka (czasami też gotuję dynię razem z innymi warzywami).
- Ziemniaki, marchewkę i cebulkę obieram i kroję w dużą kostkę. Wkładam wszystko do garnka, dolewam wodę tak by przykryła warzywa. Gotuję pod przykryciem przez 30 minut.
- Upieczoną dynię przekładam do garnka z ugotowanymi warzywami, przyprawiam i całość miksuję ręcznym blenderem.
- Gotuję przez 3 minuty całość. Jeśli zupa jest za gęsta to dodaje więcej wody.
- Zupa jest gotowa! Ja często podaje ją z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. A tym razem dorzuciłam owoc granatu i świeżą kolendrę 😉
Jeśli zostało Ci trochę dyni możesz z niej zrobić koktajl dyniowy!
Smacznego! 🙂
Paulina Kawa Zięba
2 Komentarze
Świetny przepis! 🙂
Dziękuję bardzo 🙂