Koktajl dyniowy
26 września 2017
praktyczne warsztaty kulinarne
Warsztaty kulinarne we Frysztaku
27 października 2017
Pokaż wszystko

Zupa dyniowa

Lubię proste przepisy, ponieważ prowadzę aktywny styl życia i często mam mało czasu na przygotowanie obiadu. Mimo wszystko zawsze staram się trochę tego czasu wygospodarować, bo mało restauracji jest w stanie zastąpić domowy obiad. W domu to my decydujemy co ląduje w garnku.

Jesień przyniosła nam dynię! Dzisiaj wykorzystałam ją do zupy krem. Dodałam jeszcze kilka innych warzyw i przyprawy rozgrzewające. Zupa wyszła pyszna i zniknęła bardzo szybko 😉

Dynia jest bogata w beta-karoten i jest niskokaloryczna. Dodatkowo ma dużo fosforu, potasu, wapnia i witamin z grupy B. Pamiętaj, że działa odkwaszająco na organizm! A pestki dyni to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów 😉

Do wszystkich zup dodaje dużą ilość przypraw i ziół. W tym aspekcie możesz eksperymentować. Zacząć od dodawania swoich ulubionych przypraw 😉

 

Składniki:

  • 1-2 kg kawałek dyni
  • 300 g ziemniaków obranych ze skórki
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • sól według uznania
  • pieprzu cayenne
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry

Przygotowanie:

  1. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Dynię obieram ze skórki, wyjmuję pestki i tnę na mniejsze kawałki. Dynię piekę w piekarniku przez ok 35- 45 minut, do momentu aż dynia stanie się miękka (czasami też gotuję dynię razem z innymi warzywami).
  2. Ziemniaki, marchewkę i cebulkę obieram i kroję w dużą kostkę. Wkładam wszystko do garnka, dolewam wodę tak by przykryła warzywa. Gotuję pod przykryciem przez 30 minut.
  3. Upieczoną dynię przekładam do garnka z ugotowanymi warzywami, przyprawiam i całość miksuję ręcznym blenderem.
  4. Gotuję przez 3 minuty całość. Jeśli zupa jest za gęsta to dodaje więcej wody.
  5. Zupa jest gotowa! Ja często podaje ją z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. A tym razem dorzuciłam owoc granatu i świeżą kolendrę 😉

Jeśli zostało Ci trochę dyni możesz z niej zrobić koktajl dyniowy!

Smacznego! 🙂
Paulina Kawa Zięba

2 Komentarze

Dodaj komentarz